maandag 30 mei 2011

Na het zien van deze cake, hebben ik en mijn dochter 
besloten dit op onze 'to do- lijst' te plaatsen:
Nigella's Nutella cake.






Voor 8 personen ...
Voor het beslag:
6 grote eieren, snuf zout
125 gr zachte boter, 
400 gr Nutella (of andere chocolade pasta)
1 eetlepel Frangelico likeur, rum of water
100 gr gemalen hazelnoten, 100 gr pure chocolade, gesmolten
springvorm met een doorsnede van 23 cm, ingevet en bekleed met bakpapier


Voor de toplaag:
100 gr hazelnoten (gepeld gewicht)
1,25 dl double cream of slagroom
1 eetlepel Frangelico likeur, rum of water
125 gr pure chocolade, in stukjes.
Verwarm de oven voor op 180°C, gasovenstand 4.


Klop in een grote kom de eiwitten en het zout stijf, maar niet droog. Klop in een andere kom boter en Nutella door elkaar en meng er de Frangelico (of wat je ook gebruikt), eidooiers en gemalen hazelnoten door. 
Spatel er de afgekoelde gesmolten chocolade door en maak het mengsel losser door er een grote klodder eiwit door te roeren. Dat kun je onbekommerd doen. Spatel daarna met zachte hand de rest van het eiwit, in 3 porties verdeeld, erdoor. Giet het beslag in de vorm die je klaar hebt staan en bak het 40 minuten of tot het gebak van de zijkant van de vorm loslaat. Laat het op een rooster afkoelen.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze sterk gaan geuren en hier en daar goudbruin zijn: schud de pan voortdurend, zodat ze niet aan één kant verbranden en verder bleek blijven. Laat ze op een bord afkoelen. Dat afkoelen moet beslist, als ze in de ganache gaan terwijl ze nog warm zijn, wordt het een vettige, olieachtige bedoening.

Verhit in een pan met dikke bodem op laag vuur de room, likeur (of wat je ook gebruikt) en stukjes chocolade. Zet de pan van het vuur wanneer de chocolade is gesmolten en klop tot het mengsel de juiste dikte heeft om uit te smeren. Even een beetje af laten koelen is aan te raden. Maak de springvorm rand voorzichtig los en laat de koek op de bodem van de vorm staan, want zulk vochtig gebak krijg je er nooit af zonder brokken te maken. 
Strijk het chocolademengsel op de taart en leg hem vol met geroosterde hazelnoten. Als je Frangelico hebt gebruikt, schenk daar dan een glaasje van in wanneer je de taart serveert.


SMAKELIJK ETEN !!!!





maandag 23 mei 2011

This week: boys only

Ik had een grote lap stof, te moeilijk voor bavetten te maken (tekening te groot) 
en dan maar denken: "wat kan ik er van maken?"
Het is een kinderovertrek geworden...
Als ik deze week nog de tijd heb ga ik er de labeldoekjes, parkdeken en
bavetten met een applicatie van dit stof.
Maar tijd is een mooie deugd ...
Het is moeilijk hier, de tuin vraagt veel aandacht met dit mooie, maar droge, weer.


zaterdag 21 mei 2011

 Weer iets genaaid. 
2 kleine mutsjes voor een petitermensje ...
Ik zit met de gedachten al bij de winter, alhoewel de zon
nog heel lang mag schijnen van mij.










 De Cornus:

dinsdag 17 mei 2011

Voor degene die niet weten wat Moeders voor Moeders doet of realiseren per jaar:
" Om een overzichtelijker beeld te schetsen van de hulpverdeling bij MvM, geven wij U graag even enkele cijfers van het voorbije jaar:
  • Wij helpen 800 vast ingeschreven families die wekelijks om hulp komen
  • Wij hebben spijtig genoeg een wachtlijst van duizenden hulpzoekende gezinnen
  • Wij deelde 51.920 voedselpakketten, 2.410 kledingpakket, 287 kinderwagens en buggy's, 60 dames kregen zwangerschapskledij, 30 communicantjes en hun gezin werden van feestkleding voorzien, ...
  • 128 mannen en vrouwen offeren wekelijks een deel van hun vrije tijd op om onze dienstverlening mogelijk te maken."

Laat ons hopen dat MvM, ondanks de crisis, 
het dit jaar minstens even goed of zelfs beter gaan doen.

maandag 16 mei 2011


                                              Even niets laten horen!!!!
                                              Maar niet stilgezeten.
                                              39 bavetten gemaakt,brengt mijn
                                              totaal op 110.
                                              Dus nog 255  te gaan.



Pioenroos (Paeonia) is een geslacht uit de familie Paeoniaceae. De botanische naam Paeonia gaat terug op de antieke oudheid. Paieon was een god uit het Oude Griekenland.


zondag 8 mei 2011


Na mijn stevig ontbijt van vanmorgen, wat ik gekregen heb van mijn lieftallige dochter,
had ik energie om weer wat te naaien. 
Hierbij een kussen, er moeten er nog een paar volgen ...
Schenk ik niet weg, is voor in mijn eigen zetel ;)
 Dit is mijn Moederdag: 
een uitgebreid ontbijt, aangeboden door Daphinie



  
En een kookboek gekregen van Jeroen Meus. Zou dit een hint zijn?
Meer koken en weiniger naaien.


Ik wens alle moeders een fijne Moederdag toe.

vrijdag 6 mei 2011


Mijn eerste zomerkleedje.
Patroon: BizzKids, maat 116, stof Limbotex.
Schenk ik ook aan MvM 

Voorbij de 70 ....

woensdag 4 mei 2011

Op naar de 70 ...


Ik ben maandagavond naar de bijeenkomst van de Knappe Knoopjes geweest en het was weer een leuk gedoe met Katia & Mira & nog enkele nieuwe mensen.
We hebben getetterd, voor mij kwam er niet veel naaien aan te pas.
Op het einde van de avond heb ik overschotjes van Katia gekregen en zo nieuwsgierig als ik ben, wou ik weten wat ik er nog allemaal uit zou krijgen.
Maar weeral geen tijd door de dagelijkse was en de plas, ben ik er vandaag eindelijk aan toe gekomen.
Dit is het eerste bavetje en er zullen er nog volgen.
 Dank u Katia !!!
Wat staat er nog op het programma?
* bavetten voor de verandering
* afwerken van een kleedje
* afwerken van een slaapzak
* alsook het afwerken van een turnzak
* rokje
* kleedje voor dochterlief
* een pennenzak en potloodrol
* piramidetasje.

Nu nog alleen tijd vinden ...