maandag 30 mei 2011

Na het zien van deze cake, hebben ik en mijn dochter 
besloten dit op onze 'to do- lijst' te plaatsen:
Nigella's Nutella cake.






Voor 8 personen ...
Voor het beslag:
6 grote eieren, snuf zout
125 gr zachte boter, 
400 gr Nutella (of andere chocolade pasta)
1 eetlepel Frangelico likeur, rum of water
100 gr gemalen hazelnoten, 100 gr pure chocolade, gesmolten
springvorm met een doorsnede van 23 cm, ingevet en bekleed met bakpapier


Voor de toplaag:
100 gr hazelnoten (gepeld gewicht)
1,25 dl double cream of slagroom
1 eetlepel Frangelico likeur, rum of water
125 gr pure chocolade, in stukjes.
Verwarm de oven voor op 180°C, gasovenstand 4.


Klop in een grote kom de eiwitten en het zout stijf, maar niet droog. Klop in een andere kom boter en Nutella door elkaar en meng er de Frangelico (of wat je ook gebruikt), eidooiers en gemalen hazelnoten door. 
Spatel er de afgekoelde gesmolten chocolade door en maak het mengsel losser door er een grote klodder eiwit door te roeren. Dat kun je onbekommerd doen. Spatel daarna met zachte hand de rest van het eiwit, in 3 porties verdeeld, erdoor. Giet het beslag in de vorm die je klaar hebt staan en bak het 40 minuten of tot het gebak van de zijkant van de vorm loslaat. Laat het op een rooster afkoelen.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze sterk gaan geuren en hier en daar goudbruin zijn: schud de pan voortdurend, zodat ze niet aan één kant verbranden en verder bleek blijven. Laat ze op een bord afkoelen. Dat afkoelen moet beslist, als ze in de ganache gaan terwijl ze nog warm zijn, wordt het een vettige, olieachtige bedoening.

Verhit in een pan met dikke bodem op laag vuur de room, likeur (of wat je ook gebruikt) en stukjes chocolade. Zet de pan van het vuur wanneer de chocolade is gesmolten en klop tot het mengsel de juiste dikte heeft om uit te smeren. Even een beetje af laten koelen is aan te raden. Maak de springvorm rand voorzichtig los en laat de koek op de bodem van de vorm staan, want zulk vochtig gebak krijg je er nooit af zonder brokken te maken. 
Strijk het chocolademengsel op de taart en leg hem vol met geroosterde hazelnoten. Als je Frangelico hebt gebruikt, schenk daar dan een glaasje van in wanneer je de taart serveert.


SMAKELIJK ETEN !!!!





7 opmerkingen:

  1. oohh... ziet er super heerlijk uit!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er overheerlijk uit! Met nutella dat kan niet slecht zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmm, deze wil ik zeker ook proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben dol op Nigella! als die bezig is heb ik altijd reuzehonger!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die gaat mijn 13-jarige zoon zeker willen maken! Ik laat het hem morgen zien, dan kan ik smullen als hij zin heeft om te bakken :-).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een vriend van mijn dochter heeft deze al enkele keren gemaakt en het zou zeker de moeite zijn, zeker als je graag chocolade hebt.

      Verwijderen