zondag 6 januari 2013

Drie koningen


Drie Koningen, Drie Koningen,
Geef mij een nieuwe hoed.
Mijn ouwe is versleten,
mijn moeder mag 't niet weten
mijn vader heeft het geld
al op de toonbank neergeteld. 
Zoals jullie allemaal weten, is het 6 januari, dag van de 'Drie Koningen'. Bij ons in Limburg is het nog steeds traditie om dit te vieren met huis aan huis te gaan zingen. Leuk om te weten: wat wordt er gevierd?
'Drie koningen' is een katholieke traditie die herinnert aan de reis van de drie koningen Caspar, Balthasar en Melchior. Ze worden ook wel de drie wijzen uit het Oosten genoemd. De drie wijzen hadden verstand van sterrenkunde en konden de toekomst voorspellen.

Volgens de bijbel waren de drie wijzen op zoek naar de nieuwe koning van het Joodse volk. Een heldere ster wees hun de weg naar het dorp Bethlehem. In een stal vonden ze het pasgeboren kindje Jezus.

De koningen brachten de nieuwe koning dure cadeaus: goud, wierook en mirre. Mirre is lekker geurende hars die in zalf wordt gebruikt.

5 opmerkingen:

 1. Wel hier normaal ook, en we hadden er verwacht, maar tot nu toe is er nog niemand aan onze deur geweest. Zelf gaan zingen doen wij niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons zingen ze een iets andere versie thuis: " mijn moeder is versleten, mijn vader mag ' t niet weten..." En een hoop gelach volgt dan natuurlijk... Op mijn leeftijd kan ik voorlopig nog meelachen!

  http://sarahmamzilla.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons ook die traditie maar ik denk dat de koningen naar de solden zijn want hier zijn ze nog niet komen bellen, groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat grappig. Deze traditie ken ik helemaal niet!

  BeantwoordenVerwijderen